Hampi
Zo, voor het eers in 10 jaar achter een 60hz beeldscherm dat zo bol is als een voetbal. In 2 minuten barstende koppijn is ook een ervaring :).De foto's van Hampi volgen nog omdat ik in Hampi niet mag uploaden. Dan heeft de rest van het dorp geen verbinding meer.
Busreis gisternacht was avontuurlijk/chaotisch. Denk ongeveer 10-15 keer gestopt. Halverwege gestopt omdat een andere bus met de zelfde bestemming pech had, dus nog wat extra passagiers meegenomen. Ik had een zitplek met weinig beenruimte, confortabel is anders maar heb het prima overleefd. Al met al heb ik wel gelachen om al de chagrijnige toeristen die westerse service verwachten.
Vandaag sloeg de vermoeidheid van de busreis toe. Ben wel nog met mijn vriend Raj's riksha Vijayanagara gaan bekijken maar voor de rest niet tot veel in staat geweest. Morgen verplaatsen naar de andere kant van de rivier.
Hampi
In Hampi heb ik voor het eerst het idee dat ik in het echte india zit. Mensen zijn hier eerlijker en oprecht vriendelijk of soms ook chagrijnig. Er leven hier nauwlijks of geen mensen op straat. Apen wel, met tientallen tegelijk. Ook heb ik mn eerste olifant in India gezien. Ze zegend mensen voor een paar roepie in de tempel en wordt elke ochtend in de rivier gewassen.
Grofweg is Hampi in 2 delen opgedeeld met in het midden een rivier, die alleen per pondje over te steken is. Ik verblijf 2 nachten aan de ene kant, 2 aan de andere. Het verschil is groot.
De zuidkant, waar ik nu zit, is de uitvalbasis om de ruines en tempels van de verlaten stad Vijayanagara te bekijken (heel indrukwekkend, meer daarover op wikipedia;) ). Er mag niet gedronken worden en alle geserveerde gerechten zijn vegetarisch, de politie patrouilleert regelmatig. Er zitten met name wat oudere westerse toeristen.
De noordkant is de plek waar de meeste jonge backpakkers zitten, er mag een biertje geschonken, en kip of vis geserveerd worden. Om er te komen moet je de rivier over, dat betekent wachten in de gloeiendhete zon tot er genoeg mensen zijn om de motorsloep mee te vullen.
Verder
Voor het eerst eens vooruit geboekt. Ik wil toch echt af en toe met de trein en dat is me nu gelukt. Maandag vertrek ik met de nachttrein naar Bengalore, India's 2 na grootste stad en het centrum van de IT-industrie.
Groeten uit Hampi,
Bas